The cookie settings on this website are set to 'allow all cookies' to give you the very best experience. Please click Accept Cookies to continue to use the site.

Test Bank for Essential Biochemistry – 3rd Edition by Charlotte W. Pratt – Kathleen Cornely

$40.00 $35.00
(You save $5.00)
(No reviews yet) Write a Review
SKU:
Test Bank for Essential Biochemistry – 3rd Edition by Charlotte W. Pratt – Kathleen Cornely

Test Bank for Essential Biochemistry – 3rd Edition by Charlotte W. Pratt – Kathleen Cornely

 

INSTANT DOWNLOAD

What student Can Expect From A Test Bank?

A test bank will include the following questions:

  1. True/False
  2. Multiple Choice Questions
  3. Matching Questions
  4. Fill In The Blanks
  5. Essay Questions
  6. Short  Questions

Description

Package Title: Pratt & Cornely Test Bank

Course Title: Pratt & Cornely

Chapter Number: 8

 

 

Question type: Multiple Choice

 

 

1) What are the characteristics of most unsaturated fatty acids found within a human cell?

 

  1. A) protonated carboxylic acid and trans double bonds
  2. B) deprotonated carboxylic acid and trans double bonds
  3. C) protonated carboxylic acid and cis double bonds
  4. D) deprotonated carboxylic acid and cis double bonds
  5. E) none of the above

 

Answer: D

 

Difficulty: Easy

Section Reference: 8-1

Learning Objective: Recognize the physical characteristics of lipids

 

 

2) Which of the following is considered an omega-3 fatty acid?

 

  1. A) 9,12-Octadecadienoic acid
  2. B) 9,12,15-Octadecatrienoic acid
  3. C) 6,9,12-Octadecatrienoic acid
  4. D) 8,11,14-Eicosatrienoic acid
  5. E) 5,8,11,14-Eicosatetraenoic acid

 

Answer: B

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-1

Learning Objective: Recognize the physical characteristics of lipids

 

 

3) The major lipid component of cell membranes are _____.

 

  1. A) triacylglycerols
  2. B) cholesterol
  3. C) glycerophospholipids
  4. D) plasmologens
  5. E) gangliosides

 

Answer: C

 

Difficulty: Easy

Section Reference: 8-1

Learning Objective: Recognize the physical characteristics of lipids

 

 

4) Which of the following alcohols is esterified to the phosphate group of glycerophospholipids?

 

  1. A) choline
  2. B) ethanolamine
  3. C) glycerol
  4. D) serine
  5. E) all of the above

 

Answer: E

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-1

Learning Objective: Recognize the physical characteristics of lipids

 

 

5) The most notable difference between _____ and other lipids is the presence of four fused rings.

 

  1. A) cholesterol
  2. B) arachidonic acid
  3. C) gangliosides
  4. D) plasmologens
  5. E) triacylglycerols

 

Answer: A

 

Difficulty: Easy

Section Reference: 8-1

Learning Objective: Recognize the physical characteristics of lipids

 

 

6) Which of the following terms describes all glycerophospholipid?

 

  1. A) zwitterionic
  2. B) amphipathic
  3. C) nonpolar
  4. D) amphoteric
  5. E) none of the above

 

Answer: B

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-1

Learning Objective: Recognize the physical characteristics of lipids

 

 

7) Which of the following is the primary building block for the synthesis of molecules like cholesterol or ubiquinone?

 

  1. A) acetyl-CoA
  2. B) palmitic acid
  3. C) choline
  4. D) isoprene
  5. E) sphingosine

 

Answer: D

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-1

Learning Objective: Recognize the physical characteristics of lipids

 

 

8) A type of lipid that commonly forms a waterproof barrier and is composed of a fatty acid and a fatty alcohol is called a _____.

 

  1. A) terpenoid
  2. B) ganglioside
  3. C) capsaicin
  4. D) steroid
  5. E) wax

 

Answer: E

 

Difficulty: Easy

Section Reference: 8-1

Learning Objective: Recognize the physical characteristics of lipids

 

 

9) Which of the following vitamins is derived from cholesterol?

 

  1. A) vitamin A
  2. B) vitamin D
  3. C) vitamin E
  4. D) vitamin K
  5. E) none of the above

 

Answer: B

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-1

Learning Objective: Recognize the physical characteristics of lipids

 

 

10) What two molecules are used in the synthesis of sphingosine?

 

  1. A) arachidonic acid and serine
  2. B) stearic acid and isoprene
  3. C) palmitic acid and choline
  4. D) linoleic acid and isoprene
  5. E) palmitic acid and serine

 

Answer: E

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-1

Learning Objective: Recognize the physical characteristics of lipids

 

 

11) Which of the following explains why free fatty acids do not form bilayers?

 

  1. A) the width of the polar head is greater than the nonpolar tail
  2. B) the width of the polar head is less than the nonpolar tail
  3. C) the width of the polar head is equal to the nonpolar tail
  4. D) the width of the nonpolar head is greater than the polar tail
  5. E) the width of the nonpolar head is less than the polar tail

 

Answer: A

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-2

Learning Objective: Describe the properties of the lipid bilayer

 

 

12) As temperatures grow colder with the onset of winter, animals will adapt by changing the fatty acid composition of cell membranes. What characteristics of fatty acids will be seen?

 

  1. A) longer chains with greater unsaturation
  2. B) longer chains with greater saturation
  3. C) shorter chains with greater unsaturation
  4. D) shorter chains with greater saturation
  5. E) chain length and saturation do not change in a cell membrane

 

Answer: C

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-2

Learning Objective: Describe the properties of the lipid bilayer

 

 

13) A membrane raft is a(n) _____ in the lipid bilayer of a cell membrane.

 

  1. A) transmembrane protein
  2. B) integral membrane protein oriented to the intracellular side
  3. C) integral membrane protein oriented to the extracellular side
  4. D) region of high cholesterol and sphingolipid content
  5. E) none of the above

 

Answer: D

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-2

Learning Objective: Describe the properties of the lipid bilayer

 

 

14) Which of the following is true regarding membrane asymmetry?

 

  1. A) transverse diffusion occurs very quickly
  2. B) lateral diffusion occurs very slowly
  3. C) a flippase causes lateral diffusion to occur very rapidly
  4. D) carbohydrates attached to membrane lipids are usually found on the cytosolic side of the membrane
  5. E) none of the above

 

Answer: E

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-2

Learning Objective: Describe the properties of the lipid bilayer

 

 

15) In an a-helical protein that spans a cell membrane, _____ would likely be in the center of the membrane while _____ would likely be associated with the polar head groups and _____ would likely be associated with the aqueous environment

 

  1. A) Trp; Asn; Ala
  2. B) Leu; Gln; Asp
  3. C) Tyr; Glu; Gly
  4. D) Ile; Arg; Gln
  5. E) Val; Ser; Thr

 

Answer: B

 

Difficulty: Hard

Section Reference: 8-3

Learning Objective: Explain how proteins associate with membranes

 

 

16) Which of the following statements describes integral membrane proteins?

 

  1. A) they never completely span the lipid bilayer
  2. B) they are easily removed by changes in pH or high salt
  3. C) amino acids that contact the core of the membrane are hydrophobic
  4. D) they tend to be water soluble
  5. E) their association with the membrane is through an attached fatty acyl or prenyl group

 

Answer: C

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-3

Learning Objective: Explain how proteins associate with membranes

 

 

17) If a transmembrane domain of protein contains b-sheet structure, the overall structure of the transmembrane portion is likely a ____________.

 

  1. A) b-barrel
  2. B) b-tube
  3. C) b-turn
  4. D) b-helix
  5. E) none of the above

 

Answer: A

 

Difficulty: Easy

Section Reference: 8-3

Learning Objective: Explain how proteins associate with membranes

 

 

18) Which fatty acid is commonly attached to proteins to allow membrane localization?

 

  1. A) eicosapentaenoic acid (EPA)
  2. B) arachidonic acid
  3. C) linoleic acid
  4. D) myristic acid
  5. E) farnesylic acid

 

Answer: D

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-3

Learning Objective: Explain how proteins associate with membranes

 

 

19) If polar amino acids are found in a membrane spanning a-helical region, they are most likely _____.

 

  1. A) mutations
  2. B) modified with nonpolar groups by prenylation, methylation and/or acylation
  3. C) hydrogen-bonded to other polar amino acids to prevent interaction with the membrane lipids
  4. D) hydrogen-bonded with hydroxyl groups of the membrane fatty acids
  5. E) none of the above

 

Answer: C

 

Difficulty: Hard

Section Reference: 8-3

Learning Objective: Explain how proteins associate with membranes

 

 

20) Which of the following is a characteristic of integral membrane proteins?

 

  1. A) most of their movement is by lateral diffusion
  2. B) transverse diffusion occurs often but rather slowly
  3. C) interactions between proteins makes the membrane highly rigid
  4. D) all have carbohydrates attached to the extracellular domain
  5. E) none of the above

 

Answer: A

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-4

Learning Objective: Summarize the features of the fluid mosaic model

 

 

21) The carbohydrate portion of a membrane spanning glycoprotein is found _____.

 

  1. A) spanning the membrane
  2. B) on both the cytoplasmic and extracellular sides of the membrane
  3. C) only on the cytoplasmic side of the membrane
  4. D) only on the extracellular side of the membrane
  5. E) carbohydrates are not found on membrane spanning glycoproteins

 

Answer: D

 

Difficulty: Medium

Section Reference: 8-4

Learning Objective: Summarize the features of the fluid mosaic model

 

 

22) Which of the following aspects of membrane protein movement is explained by the fluid mosaic model?

 

  1. A) proteins that are immobile are often esterified to cholesterol via an Asp residue
  2. B) proteins that are mobile only in a small area are sequestered by proteins attached to the cytoskeleton
  3. C) proteins that freely diffuse through the membrane often undergo flip-flopping
  4. D) proteins confined to a lipid raft are linked to phosphatidylserine via and amide bond
  5. E) none of the above

 

Answer: B

 

Difficulty: Hard

Section Reference: 8-4

Learning Objective: Summarize the features of the fluid mosaic model