The cookie settings on this website are set to 'allow all cookies' to give you the very best experience. Please click Accept Cookies to continue to use the site.

Test Bank for Essentials of Human Anatomy & Physiology – 11th Edition by Elaine N. Marieb

$45.00
(No reviews yet) Write a Review
SKU:
Test Bank for Essentials of Human Anatomy & Physiology – 11th Edition by Elaine N. Marieb

Test Bank for Essentials of Human Anatomy & Physiology – 11th Edition by Elaine N. Marieb

INSTANT DOWNLOAD

What student Can Expect From A Test Bank?

A test bank will include the following questions:

  1. True/False
  2. Multiple Choice Questions
  3. Matching Questions
  4. Fill In The Blanks
  5. Essay Questions
  6. Short  Questions

Description

Essentials of Human Anatomy and Physiology, 11e, (Marieb)

Chapter 1   The Human Body: An Orientation

 

1.1   Multiple Choice Part I Questions

 

 

Using Figure 1.1, identify the following:

 

1) Identify the cavity that houses the spinal cord.

  1. A) Label A
  2. B) Label B
  3. C) Label C
  4. D) Label D
  5. E) Label E
  6. F) Label F

Answer: B

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

2) Label A points to the ________ cavity.

  1. A) thoracic
  2. B) pelvic
  3. C) cranial
  4. D) abdominal

Answer: C

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

3) Identify the cavity that houses the heart and lungs (and other organs).

  1. A) Label A
  2. B) Label B
  3. C) Label C
  4. D) Label D
  5. E) Label E
  6. F) Label F

Answer: C

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

4) Identify the structure that separates the thoracic cavity from the rest of the ventral cavity.

  1. A) Label A
  2. B) Label B
  3. C) Label C
  4. D) Label D
  5. E) Label E
  6. F) Label F

Answer: D

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

5) Label F points to the ________ cavity.

  1. A) thoracic
  2. B) pelvic
  3. C) cranial
  4. D) abdominal

Answer: B

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

6) Identify the cavity that houses the stomach, liver, and other digestive organs.

  1. A) Label A
  2. B) Label B
  3. C) Label C
  4. D) Label D
  5. E) Label E
  6. F) Label F

Answer: E

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

7) A structure composed of two or more tissue types that performs a specific function for the body is a(n) ________.

  1. A) organ
  2. B) tissue
  3. C) cell
  4. D) organ system

Answer: A

Page Ref: 26

Bloom’s: 1) Knowledge

8) The heart and blood vessels are the primary organs of the ________ system.

  1. A) lymphatic
  2. B) integumentary
  3. C) cardiovascular
  4. D) muscular

Answer: C

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

9) The skeletal muscles that contract and shorten to move the bones form the ________ system.

  1. A) skeletal
  2. B) muscular
  3. C) endocrine
  4. D) reproductive

Answer: B

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

10) The ________ system rids the body of indigestible food residue in feces while the ________ system removes nitrogen-containing metabolic waste in urine.

  1. A) urinary; digestive
  2. B) cardiovascular; urinary
  3. C) digestive; urinary
  4. D) reproductive; digestive

Answer: C

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

11) ________ refers to all of the chemical reactions in the body.

  1. A) Metabolism
  2. B) Homeostasis
  3. C) Hematopoiesis
  4. D) Irritability

Answer: A

Page Ref: 31

Bloom’s: 1) Knowledge

 

12) Normal human body temperature is ________° C (or ________° F).

  1. A) 37; 98
  2. B) 100; 212
  3. C) 98; 37
  4. D) 72; 102

Answer: A

Page Ref: 33

Bloom’s: 1) Knowledge

13) The component of a control system that provides the means for the control center’s response (output) is called the ________.

  1. A) stimulus
  2. B) effector
  3. C) receptor
  4. D) control center

Answer: B

Page Ref: 36

Bloom’s: 1) Knowledge

 

14) The net effect of the effector is to shut off the original ________, or reduce its intensity, during the negative feedback mechanism to restore homeostasis.

  1. A) response
  2. B) receptor
  3. C) control center
  4. D) stimulus

Answer: D

Page Ref: 36

Bloom’s: 1) Knowledge

 

15) When we imagine a person exhibiting anatomical position, the palms of the hands are assumed to be facing ________.

  1. A) to the side
  2. B) forward
  3. C) down
  4. D) behind

Answer: B

Page Ref: 38

Bloom’s: 1) Knowledge

 

16) The body’s ability to maintain stable internal conditions is referred to as ________.

  1. A) metabolism
  2. B) homeostasis
  3. C) irritability
  4. D) output

Answer: B

Page Ref: 36

Bloom’s: 1) Knowledge

 

17) The femoral region is ________ to the crural region.

  1. A) superior (proximal)
  2. B) inferior (distal)
  3. C) anterior
  4. D) lateral

Answer: A

Page Ref: 40

Bloom’s: 1) Knowledge

18) The armpit area is called the ________ region.

  1. A) brachial
  2. B) antebrachial
  3. C) axillary
  4. D) femoral

Answer: C

Page Ref: 40

Bloom’s: 1) Knowledge

 

19) The vertebral region is ________ to the sternal region.

  1. A) lateral
  2. B) dorsal (posterior)
  3. C) ventral (anterior
  4. D) medial

Answer: B

Page Ref: 40

Bloom’s: 1) Knowledge

 

20) The central region of the thoracic cavity containing the heart is called the ________.

  1. A) pleural cavity
  2. B) mediastinum
  3. C) quadrant
  4. D) visceral cavity

Answer: B

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

21) The right and left iliac (inguinal) regions are lateral to the ________ region.

  1. A) hypogastric (pubic)
  2. B) right hypochondriac
  3. C) right lumbar
  4. D) left hypochondriac

Answer: A

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

22) The cranial and spinal cavities are subdivisions of the ________ cavity.

  1. A) ventral
  2. B) abdominopelvic
  3. C) thoracic
  4. D) dorsal

Answer: D

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

23) The diaphragm creates a ________ section between the thoracic and abdominal body cavities.

  1. A) transverse (cross)
  2. B) median
  3. C) midsagittal
  4. D) frontal (coronal)

Answer: A

Page Ref: 41

Bloom’s: 1) Knowledge

 

24) The hypogastric (pubic) region is ________ to the umbilical region.

  1. A) superior
  2. B) inferior
  3. C) posterior
  4. D) medial

Answer: B

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

 

25) Ventral is a directional term synonymous with ________ in humans.

  1. A) posterior
  2. B) dorsal
  3. C) anterior
  4. D) medial

Answer: C

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

 

26) Which region is medial?

  1. A) right hypochondriac region
  2. B) epigastric region
  3. C) right lumbar region
  4. D) left lumbar region

Answer: B

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

27) The navel is located in the ________ region of the abdominopelvic cavity.

  1. A) epigastric
  2. B) hypogastric
  3. C) umbilical
  4. D) right lumbar

Answer: C

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

28) The two major body cavities are ________ and ________.

  1. A) abdominopelvic; thoracic
  2. B) ventral; dorsal
  3. C) cranial; dorsal
  4. D) thoracic; ventral

Answer: B

Page Ref: 42

Bloom’s: 1) Knowledge

 

29) The abdominopelvic and thoracic cavities are subdivisions of the ________ cavity.

  1. A) superior
  2. B) ventral
  3. C) dorsal
  4. D) pelvic

Answer: B

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

30) The orbital cavities house the ________.

  1. A) mouth
  2. B) nose
  3. C) eyes
  4. D) ears

Answer: C

Page Ref: 45

Bloom’s: 1) Knowledge

 

31) The abdominopelvic cavity has ________ quadrants and ________ regions.

  1. A) 6; 10
  2. B) 9; 4
  3. C) 4; 2
  4. D) 4; 9

Answer: D

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

32) The majority of the liver and the gallbladder are situated in the ________ region of the abdominopelvic cavity.

  1. A) right lumbar
  2. B) left hypochondriac
  3. C) right hypochondriac
  4. D) right iliac (inguinal)

Answer: C

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

33) The epigastric region is ________ to the right hypochondriac region of the abdominopelvic cavity.

  1. A) medial
  2. B) superior
  3. C) dorsal
  4. D) lateral

Answer: A

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

 

Using Figure 1.2, identify the following:

 

34) In which region is the stomach located?

  1. A) Label A
  2. B) Label B
  3. C) Label C
  4. D) Label D
  5. E) Label E
  6. F) Label F

Answer: A

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

35) Which region is the umbilical region?

  1. A) Label A
  2. B) Label B
  3. C) Label C
  4. D) Label D
  5. E) Label E
  6. F) Label F

Answer: C

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

 

36) Which region is lateral to the umbilical region?

  1. A) Label A
  2. B) Label B
  3. C) Label C
  4. D) Label D
  5. E) Label E
  6. F) Label F

Answer: D

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

 

37) Which region is associated with the lower ribs?

  1. A) Label A
  2. B) Label B
  3. C) Label C
  4. D) Label D
  5. E) Label E
  6. F) Label F

Answer: B

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

 

38) The hypogastric (pubic) region is:

  1. A) Label A
  2. B) Label B
  3. C) Label C
  4. D) Label D
  5. E) Label E
  6. F) Label F

Answer: E

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

39) Which region is situated inferior to the right lumbar region?

  1. A) Label A
  2. B) Label B
  3. C) Label C
  4. D) Label D
  5. E) Label E
  6. F) Label F

Answer: F

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

1.2   Multiple Choice Part II Questions

 

1) The study of the structure and shape of the body and its parts and their relationships to one another is called ________.

  1. A) anatomy
  2. B) physiology
  3. C) homeostasis
  4. D) negative feedback
  5. E) irritability

Answer: A

Page Ref: 25

Bloom’s: 1) Knowledge

 

2) Which of the following activities represents a physiological study?

  1. A) making a section through the kidney to observe its interior
  2. B) examining the surface of a bone
  3. C) viewing muscle tissue through a microscope
  4. D) studying how the layers of the skin are organized
  5. E) observing how the heart contracts to pump blood

Answer: E

Page Ref: 26

Bloom’s: 2) Comprehension

 

3) Which of the following is the correct sequence, going from simplest to most complex, in the levels of structural organization of the human body?

  1. A) chemical level, cellular level, tissue level, organ level, organ system level, organismal level
  2. B) chemical level, tissue level, cellular level, organ system level, organ level, organismal level
  3. C) cellular level, chemical level, tissue level, organ level, organ system level, organismal level
  4. D) cellular level, tissue level, chemical level, organ level, organ system level, organismal level
  5. E) cellular level, chemical level, tissue level, organ system level, organismal level, organ level

Answer: A

Page Ref: 26

Bloom’s: 1) Knowledge

4) The building blocks of all matter are known as ________.

  1. A) organs
  2. B) tissues
  3. C) atoms
  4. D) cells
  5. E) organ systems

Answer: C

Page Ref: 26

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

5) The major organs of the cardiovascular system are the ________.

  1. A) skeletal muscles
  2. B) pharynx, larynx, trachea, bronchi and lungs
  3. C) bones, cartilages, ligaments, and joints
  4. D) brain, spinal cord, nerves, sensory receptors
  5. E) heart and blood vessels

Answer: E

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

6) The main function of the respiratory system is to ________.

  1. A) transport oxygen, nutrients, and wastes to and from body cells and tissues
  2. B) produce sperm and eggs
  3. C) supply the body with oxygen and remove carbon dioxide
  4. D) control body activities through hormones released into the blood
  5. E) break down food and deliver the products to the blood for dispersal

Answer: C

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

7) The system that controls and coordinates the body through hormones is the ________.

  1. A) integumentary system
  2. B) skeletal system
  3. C) nervous system
  4. D) endocrine system
  5. E) digestive system

Answer: D

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

8) The muscular system consists of the ________.

  1. A) skeletal muscles
  2. B) muscles of the heart
  3. C) muscles in the walls of hollow organs
  4. D) skeletal muscles and the muscles of the heart
  5. E) muscles of the heart and those in the walls of the hollow organs

Answer: A

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

9) Which two organ systems include the pancreas?

  1. A) digestive and endocrine systems
  2. B) urinary and respiratory systems
  3. C) reproductive and urinary systems
  4. D) digestive and respiratory systems
  5. E) endocrine and respiratory systems

Answer: A

Page Ref: 28

Bloom’s: 2) Comprehension

 

10) Which system covers the external surface of the body and protects deeper tissues?

  1. A) endocrine system
  2. B) integumentary system
  3. C) nervous system
  4. D) lymphatic system
  5. E) skeletal system

Answer: B

Page Ref: 27-28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

11) What is the major function of the lymphatic system?

  1. A) return leaked fluids back to the cardiovascular system
  2. B) produce offspring
  3. C) eliminate nitrogen-containing metabolic wastes from the body
  4. D) break down food into absorbable units
  5. E) secrete hormones to regulate body processes such as growth and reproduction

Answer: A

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

12) What are two organ systems that are involved in the excretion of wastes from the body?

  1. A) digestive and urinary
  2. B) cardiovascular and skeletal
  3. C) muscular and skeletal
  4. D) endocrine and nervous
  5. E) cardiovascular and nervous

Answer: A

Page Ref: 28, 31

Bloom’s: 2) Comprehension

 

 

13) Which of the following systems is matched most accurately to the life function it provides?

  1. A) integumentary system – movement
  2. B) nervous system – excretion
  3. C) muscular system – maintaining boundaries
  4. D) nervous system – responsiveness
  5. E) respiratory system – digestion

Answer: D

Page Ref: 32, 33

Bloom’s: 1) Knowledge

14) Which survival need accounts for 60 to 80 percent of body weight?

  1. A) nutrients
  2. B) oxygen
  3. C) water
  4. D) minerals
  5. E) vitamins

Answer: C

Page Ref: 33

Bloom’s: 1) Knowledge

 

15) Which of the following is the correct order of elements in a control system?

  1. A) receptor, stimulus, afferent pathway, control center, efferent pathway, effector, response
  2. B) receptor, stimulus, efferent pathway, control center, afferent pathway, effector, response
  3. C) effector, stimulus, efferent pathway, control center, afferent pathway, receptor, response
  4. D) stimulus, receptor, afferent pathway, control center, efferent pathway, effector, response
  5. E) stimulus, receptor, efferent pathway, control center, afferent pathway, effector, response

Answer: D

Page Ref: 37

Bloom’s: 1) Knowledge

 

16) Which of the following elements of a control system detects a change?

  1. A) control center
  2. B) stimulus
  3. C) effector
  4. D) receptor
  5. E) efferent pathway

Answer: D

Page Ref: 36-37

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

17) Positive feedback systems ________.

  1. A) involve blood clotting and the birthing of a baby
  2. B) operate in such a way that the initial stimulus is enhanced and increases
  3. C) operate in such a way that the initial stimulus is shut off or reduced
  4. D) involve blood clotting and the birthing of a baby, and operate in such a way that the initial stimulus is enhanced and increases
  5. E) involve blood clotting and the birthing of a baby, and operate in such a way that the initial stimulus is shut off or reduced

Answer: D

Page Ref: 37

Bloom’s: 2) Comprehension

 

18) Which of the following is considered a normal body temperature?

  1. A) 29 degrees Celsius
  2. B) 35 degrees Celsius
  3. C) 37 degrees Celsius
  4. D) 42 degrees Celsius
  5. E) 45 degrees Celsius

Answer: C

Page Ref: 33

Bloom’s: 1) Knowledge

19) When correctly situated in anatomical position, where are your feet in relation to your knees?

  1. A) proximal
  2. B) medial
  3. C) superior
  4. D) distal
  5. E) deep

Answer: D

Page Ref: 38

Bloom’s: 1) Knowledge

 

20) Which of the following orientation and directional terms have the same meaning (in humans)?

  1. A) superior and caudal
  2. B) inferior and cranial
  3. C) inferior and cephalic
  4. D) anterior and ventral
  5. E) anterior and dorsal

Answer: D

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

21) Which orientation and directional term means toward the midline of the body?

  1. A) superficial
  2. B) posterior
  3. C) medial
  4. D) anterior
  5. E) lateral

Answer: C

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

 

22) Jerome plays football and recently broke a bone in the tarsal region. This region is in the ________.

  1. A) calf
  2. B) thigh
  3. C) groin
  4. D) ankle
  5. E) wrist

Answer: D

Page Ref: 40-41

Bloom’s: 2) Comprehension

 

23) Sudie works as an administrative assistant and has developed carpal tunnel syndrome. What part of her body is affected?

  1. A) elbow
  2. B) wrist
  3. C) shoulder
  4. D) neck
  5. E) lower back

Answer: B

Page Ref: 40

Bloom’s: 2) Comprehension

24) In reference to the relationship between the patellar and popliteal regions, which of the following statements is correct?

  1. A) The patellar region is superior to the popliteal region.
  2. B) The patellar region is proximal to the popliteal region.
  3. C) The patellar region is distal to the popliteal region.
  4. D) The patellar region is lateral to the popliteal region.
  5. E) The patellar region is anterior to the popliteal region.

Answer: E

Page Ref: 40

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

25) Which body cavity is part of the dorsal cavity?

  1. A) thoracic cavity
  2. B) spinal cavity
  3. C) nasal cavity
  4. D) orbital cavity
  5. E) abdominopelvic cavity

Answer: B

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

26) The lungs and heart are situated in the ________ body cavity.

  1. A) dorsal
  2. B) spinal
  3. C) thoracic
  4. D) cranial
  5. E) abdominopelvic

Answer: C

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

27) Which of these body regions is located on the inferior body surface?

  1. A) antebrachial
  2. B) coxal
  3. C) gluteal
  4. D) plantar
  5. E) femoral

Answer: D

Page Ref: 40-41

Bloom’s: 2) Comprehension

 

28) The region that refers to the fingers and toes is the ________.

  1. A) carpal region
  2. B) digital region
  3. C) antebrachial region
  4. D) brachial region
  5. E) axillary region

Answer: B

Page Ref: 40-41

Bloom’s: 1) Knowledge

 

29) The dorsal body cavity houses the ________.

  1. A) urinary and reproductive organs
  2. B) heart and lungs
  3. C) digestive and reproductive organs
  4. D) tongue
  5. E) spinal cord and brain

Answer: E

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

30) Which region is associated with the lower limb?

  1. A) brachial
  2. B) antebrachial
  3. C) axillary
  4. D) popliteal
  5. E) sacral

Answer: D

Page Ref: 40-41

Bloom’s: 2) Comprehension

 

31) Which of these regions is NOT associated with the ventral (anterior) portion of the head?

  1. A) buccal
  2. B) oral
  3. C) orbital
  4. D) occipital
  5. E) nasal

Answer: D

Page Ref: 40-41

Bloom’s: 2) Comprehension

 

32) The surgeon asked the surgical technician to help create an opening in the chest during open heart surgery along a plane that equally separated the right and left halves of the thoracic cavity. This section is known as a(n) ________.

  1. A) median (midsagittal) section
  2. B) frontal section
  3. C) transverse section
  4. D) horizontal section
  5. E) parasagittal section

Answer: A

Page Ref: 41

Bloom’s: 2) Comprehension

 

 

33) Which type of section could be used to separate the thoracic cavity from the abdominopelvic cavity?

  1. A) coronal
  2. B) sagittal
  3. C) dorsal
  4. D) ventral
  5. E) transverse

Answer: E

Page Ref: 41

Bloom’s: 2) Comprehension

34) Which cavity houses the mediastinum?

  1. A) thoracic
  2. B) pelvic
  3. C) abdominal
  4. D) cranial
  5. E) spinal

Answer: A

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

35) Which set of regions in the abdominopelvic cavity is medial?

  1. A) umbilical, right lumbar, and left lumbar regions
  2. B) epigastric, umbilical, and hypogastric (pubic) regions
  3. C) iliac (inguinal), lumbar, and hypogastric (pubic) regions
  4. D) epigastric, right, and left hypochondriac regions
  5. E) right and left iliac (inguinal), and hypogastric (pubic) regions

Answer: B

Page Ref: 44

Bloom’s: 3) Application

 

36) The thoracic cavity is ________ to the abdominopelvic cavity.

  1. A) inferior
  2. B) lateral
  3. C) proximal
  4. D) superior
  5. E) dorsal

Answer: D

Page Ref: 43

Bloom’s: 3) Application

 

 

37) The ribs are located in the ________.

  1. A) right and left iliac (inguinal) regions
  2. B) right and left lumbar regions
  3. C) right and left pubic regions
  4. D) right and left hypochondriac regions
  5. E) right and left inguinal regions

Answer: D

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

 

38) Which of the following statements is correct regarding the location of the stomach?

  1. A) The stomach is located in the left upper quadrant.
  2. B) The stomach is located in the right upper quadrant.
  3. C) The stomach is located medially.
  4. D) The stomach is located in the left lower quadrant.
  5. E) The stomach is located in the right lower quadrant.

Answer: A

Page Ref: 44

Bloom’s: 2) Comprehension

1.3   True/False Questions

 

1) Cells are the building blocks of all matter.

Answer: FALSE

Page Ref: 26

Bloom’s: 1) Knowledge

 

2) The endocrine system is the fast-acting body control system.

Answer: FALSE

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

3) The adrenals, pancreas, thyroid, and parathyroids are glands of the endocrine system.

Answer: TRUE

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

4) Hematopoiesis is a function of the skeletal system.

Answer: TRUE

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

5) Responsiveness, or irritability, is the major responsibility of the skeletal system.

Answer: FALSE

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

6) Most homeostatic control mechanisms are negative feedback mechanisms.

Answer: TRUE

Page Ref: 36

Bloom’s: 1) Knowledge

 

7) The human body consists of approximately 60% to 80% water.

Answer: TRUE

Page Ref: 33

Bloom’s: 1) Knowledge

 

8) In anatomical position, a person is assumed to be standing erect.

Answer: TRUE

Page Ref: 38

Bloom’s: 3) Application

 

9) The heel of the foot constitutes the plantar region.

Answer: FALSE

Page Ref: 40-41

Bloom’s: 1) Knowledge

 

10) Proximal means farther from the origin of a body part.

Answer: FALSE

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

11) The hypogastric (pubic) region is directly superior to the umbilical region.

Answer: FALSE

Page Ref: 44

Bloom’s: 1) Knowledge

 

12) The thoracic cavity is separated from the abdominopelvic cavity by the diaphragm.

Answer: TRUE

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

13) The spinal cavity is part of the ventral body cavity.

Answer: FALSE

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

14) Transverse or cross sections divide the body into anterior and posterior parts.

Answer: FALSE

Page Ref: 41

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

15) There is no physical structure that separates the abdominal cavity from the pelvic cavity.

Answer: TRUE

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

1.4   Matching Questions

 

Match the following:

 

  1. A) internal
  2. B) above
  3. C) anterior
  4. D) close to the origin of the body part or the point of attachment of a limb to the body trunk
  5. E) external
  6. F) away from the midline
  7. G) toward the midline
  8. H) toward the backside of the body
  9. I) farther from the origin of a body part or the point of attachment of a limb to the body trunk

 

1) Superior

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

 

2) Dorsal

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

 

3) Lateral

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

 

4) Deep

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

 

5) Distal

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

 

6) Medial

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

 

7) Superficial

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

8) Proximal

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

 

9) Ventral

Page Ref: 39

Bloom’s: 1) Knowledge

 

Answers: 1) B 2) H 3) F 4) A 5) I 6) G 7) E 8) D 9) C

 

 

Match the following:

 

  1. A) ankle
  2. B) leg
  3. C) calf
  4. D) thigh
  5. E) forearm
  6. F) arm
  7. G) armpit
  8. H) curve of shoulder
  9. I) hip
  10. J) groin

 

10) Axillary

Page Ref: 40

Bloom’s: 1) Knowledge

 

11) Tarsal

Page Ref: 40-41

Bloom’s: 1) Knowledge

 

12) Deltoid

Page Ref: 40-41

Bloom’s: 1) Knowledge

 

13) Antebrachial

Page Ref: 40

Bloom’s: 1) Knowledge

 

14) Femoral

Page Ref: 40-41

Bloom’s: 1) Knowledge

 

15) Sural

Page Ref: 40-41

Bloom’s: 1) Knowledge

 

16) Coxal

Page Ref: 40

Bloom’s: 1) Knowledge

 

17) Inguinal

Page Ref: 40-41

Bloom’s: 1) Knowledge

 

18) Brachial

Page Ref: 40

Bloom’s: 1) Knowledge

 

19) Crural

Page Ref: 40

Bloom’s: 1) Knowledge

 

Answers: 10) G 11) A 12) H 13) E 14) D 15) C 16) I 17) J 18) F 19) B

 

 

Match the following:

 

  1. A) urinary system
  2. B) endocrine system
  3. C) digestive system
  4. D) integumentary system
  5. E) muscular system
  6. F) lymphatic system

 

20) Glands secrete hormones to regulate other structures

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

21) Breaks down food for distribution by blood to the body’s cells

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

22) Maintains posture and produces heat

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

23) Regulates the acid-base balance of the blood

Page Ref: 31

Bloom’s: 1) Knowledge

 

24) Picks up fluids leaked from blood vessels and returns it to blood

Page Ref: 28

Bloom’s: 1) Knowledge

 

25) Excretes urea and salt in perspiration

Page Ref: 27

Bloom’s: 1) Knowledge

 

Answers: 20) B 21) C 22) E 23) A 24) F 25) D

 

 

1.5   Essay Questions

 

1) Explain the relationship between anatomy and physiology.

Answer: Anatomy is the study of the structure and shape of the body and its parts and their relationships to one another while physiology is the study of how the body and its parts work or function. Structure (anatomy) determines what functions (physiology) can take place in the human body.

Page Ref: 26

Bloom’s: 2) Comprehension

2) List, and briefly define, the human body’s organization levels from smallest to largest.

Answer:

  1. chemical level:
  2. atoms are the basic building blocks of matter
  3. molecules are units formed by atoms combining
  4. cellular level: cells are the smallest living unit in living organisms
  5. tissue level: tissues are groupings of cells performing a common function
  6. organ level: an organ is a structure consisting of two or more tissue types
  7. organ system level: an organ system describes a group of organs functioning cooperatively for a common purpose
  8. organism level: a human organism consists of all of the organ systems of the body working together to promote healthy functioning (homeostasis)

Page Ref: 26-27

Bloom’s: 1) Knowledge

 

3) Identify the organ system that bears the major responsibility for responsiveness, one of the necessary life functions, and briefly explain the system’s role in the body.

Answer: The nervous system bears the major responsibility for responsiveness (or irritability), the ability to sense changes (stimuli) in the environment and then react to them. The nervous system is the fast-acting controlling system of the body. This system responds to internal and external changes by activating appropriate muscles and glands.

Page Ref: 28, 32-33

Bloom’s: 1) Knowledge

 

 

4) List and explain the five survival needs of humans.

Answer:

  1. Nutrients include carbohydrates, proteins, and fats, which are taken in via the diet for energy and cell building.
  2. Oxygen required to release energy from food.
  3. Water accounts for over 60% of the body weight, and provides the basis for various body fluids.
  4. Normal body temperature – when too high or too low, physiological activities cease, primarily because molecules are destroyed or become nonfunctional.
  5. Appropriate atmospheric pressure the force exerted on the surface of the body by the weight of air; is essential for normal operation of the respiratory system and breathing.

Page Ref: 33, 36

Bloom’s: 2) Comprehension

 

5) In your clinical rotations, you watch as an ultrasound is performed on the abdomen of a pregnant woman. The technician presses the ultrasound wand against the patient’s skin inferior to the umbilical region. Your classmate mentions that the image produced is a transverse plane, but you disagree. Explain to your classmate what type of plane was likely used.

Answer: The ultrasound image produced was from a frontal, or coronal, plane, not a transverse plane. The image created an anterior view of the internal organs of the abdomen rather than an inferior view of the abdomen. Transverse planes are created along horizontal planes and separate the body into superior and inferior parts while frontal planes divide the body into anterior and posterior parts.

Page Ref: 41

Bloom’s: 3) Application

6) Identify the two dorsal body cavities, and state their locations and the organs contained therein.

Answer:

  1. Cranial cavity—the superior posterior space inside the bony skull that houses the brain.
  2. Spinal cavity—the inferior posterior space inside the bony vertebral column that houses the spinal cord.

Page Ref: 43

Bloom’s: 1) Knowledge

 

7) Compare and contrast the antecubital region to the olecranal region.

Answer: The antecubital region is the anterior surface of the elbow while the olecranal region is the posterior surface of the elbow. While both of these regions refer to the elbow, the antecubital region is anterior surface and the olecranal region is posterior surface.

Page Ref: 40-41

Bloom’s: 4) Analysis

 

 

8) Explain how scratching an itch is an example of the negative feedback mechanism.

Answer:

  1. Stimulus or input is the itch.
  2. A receptor carries the information about the stimulus (itch) to the brain via an afferent pathway.
  3. Control center (brain) analyzes this information an turns on an effector which will cancel the stimulus.
  4. Information reaches the effector via the efferent pathway from the brain. Muscles move the hand to scratch the itch.
  5. Scratching continues until the itch goes away. The brain shuts off the effector once homeostasis is restored.

Page Ref: 36-37

Bloom’s: 2) Comprehension

 

9) Explain the terms distal and proximal using an example.

Answer: The term distal means farther from the origin of a body part or point or the attachment of a limb to the trunk. The ankle is distal to the knee means the ankle is further from the leg’s attachment to the trunk than the knee. The term proximal means closer to the origin of a body part of the point of attachment of a limb to the trunk. The knee is proximal to the ankle means the knee is closer to the leg’s attachment to the trunk than the ankle.

Page Ref: 39

Bloom’s: 2) Comprehension

 

10) Describe anatomical position. Explain why anatomical position is used.

Answer: Anatomical position is defined as standing erect, feet parallel to the arms, palms facing forward. Anatomical position is used because it is a standard position; it also helps us to avoid confusion. Additionally, anatomical position is a reference point that helps us accurately describe body parts and position.

Page Ref: 38

Bloom’s: 2) Comprehension

 

11) Describe the role of the effector in the negative feedback system.

Answer: The effector is the control center’s output and response to the stimulus. The effector’s job is to cancel or shut off the control mechanism.

Page Ref: 36

Bloom’s: 2) Comprehension